bsuir.info
БГУИР: Дистанционное и заочное обучение
(файловый архив)
Вход (быстрый)
Регистрация
Категории каталога
Другое [37]
Белорусский язык [245]
ВОВ [89]
Высшая математика [468]
Идеология [114]
Иностранный язык [628]
История Беларуси [240]
Культурология [42]
Логика [255]
НГиИГ [116]
Основы права [7]
Основы психологии и педагогики [7]
Охрана труда [7]
Политология [174]
Социология [117]
Статистика [31]
ТВиМС [79]
Техническая механика [43]
ТЭЦ [81]
Физика [145]
Философия [165]
Химия [75]
Экология [35]
Экономика предприятия [35]
Экономическая теория [167]
Электротехника [35]
ЭПиУ [43]
Этика [5]
Форма входа
Логин:
Пароль:
Поиск
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Файловый архив
Файлы » Общевузовские предметы » Иностранный язык

ПОИТ (з.), Английский язык, Контрольная работа №2, вар.3, 2017
Подробности о скачивании 11.01.2017, 22:12
Преподаватель - olgandr@tut.by
Вариант 3

Задание 1. Выберите правильную форму глагола из двух предложенных.
1. … this party?
A. Do you enjoy
B. Are you enjoying
Ответ: В
2. I will write to you as soon as I … . какое время употребляется после as soon as ?
A. will be able to
B. can
Ответ: B. can
3. It is 5 o'clock now. My brother …… for his History class and I …..a composition.
A. is preparing, am writing
B. has been preparing, am writing
Ответ: А
4. I …. the news when the telephone rang. Действие закончилось к тому времени, как телефон зазвонил или еще длилось?
A. watched
B. was watching
Ответ: B. was watching
5. It had been raining all day and the roads ……. very wet.
A. had been
B. were
Ответ: В
6. Julia … all the housework by three o’clock and we’ll go for a walk.
A. will finish
B. will have finished
Ответ: В

Задание 2. Подчеркните сказуемое в предложении, определите его видо-временную форму и переведите предложения на русский язык.
Like other waves of energy, sound normally travels in straight lines, but sound can turn corners.
Present Indefinite.
Так же как и другие виды волн энергии, звук обычно распространяется по прямым линиям, но звук может огибать углы.
Cellular calls are picked up by the towers and relayed to the rest of the telephone network.
Present perfect.
Сотовые вызовы принимаются башнями и передаются остальной телефонной сети.

3. New cellular telephones have several features.
Present Indefinite.
Новые сотовые телефоны имеют несколько функций.

Задание 3. Укажите, какой частью речи является выделенная форма:
a) герундием (Gerund); b) инфинитивом(Infinitive);c) причастием настоящего времени (Participle I); d) причастием прошедшего времени (Participle II). Переведите предложения.
1. Cellular telephones work by transmitting (А – Gerund) radio waves to cellular towers.
2. The central switching station handling (C – Participle I) cellular calls in a given area is directly connected (D – Participle II) to the rest of the wired telephone system.
3. Because mobile telephones use radio waves to send (B – Infinitive) and receive calls, the device must include a power source.
Перевод:
1. Мобильные телефоны работают для передачи радиоволн к сотовым башням.
2. Центральная коммутационная станция обрабатывающая сотовые вызовы в данной области непосредственно связана с остальной частью проводной телефонной системы .
3. Поскольку мобильные телефоны используют радиоволны, чтобы послать и получить требования, устройство должно включать источник энергии.

Задание 4. Read the text. Then read the titles. Which of the following titles is the best?
b) Cellular Phone Network.
c) Personal Communications Services.
d) Cellular Radio Telephone
e) Types of Telephones.
Ответ: b
Cellular radio telephone is also called cellular telephone or cell phone, it is a low-powered, lightweight radio transceiver (a combination transmitter-receiver) that provides voice telephone service to mobile users. Cellular telephones operate as portable telephones; whereas normal telephones require a cord that connects to a jack in order to access the extensive wire line networks operated by local telephone companies, cellular telephones are not restricted by a cord.(1-5) Cellular telephones have become very popular with professionals and consumers as a way to communicate while away their regular phones.
Cellular telephones work by transmitting radio waves to cellular towers. (2-1) These towers vary in the area they cover and can receive nearby cellular telephone signals from 1,5 – 56 km distances. The area a tower can cover is referred to as a cell; the towers within these cells are networked to a central switching station, usually by wire, fiber-optic cable, or microwave. The central switching station handling cellular calls in a given area is directly connected to the rest of the wired telephone system. Cellular calls are picked up by the towers and relayed to the rest of the telephone network. Since the cells overlap, as a mobile caller moves from one cell into another, the towers "hand off" the call so communication is uninterrupted.
(3-7) Cellular phone networks exist in most metropolitan areas, and cellular coverage is increasing in rural areas. Due to the convenience and mobility of cellular telephones, users generally pay a higher fee than they would for normal telephone use. A newer generation of cellular radio technology, called Personal Communications Services (PCS), operates much like earlier cellular services, but at higher frequencies (around 1900 MHz). PCS also utilizes completely digital transmissions, rather than the analog transmissions that many current cellular telephones use. Digital transmissions convert sound into digital form, which can be transmitted faster and more efficiently than analog signals.
Both cellular radio and PCS use high-frequency radio waves to transmit calls. High-frequency waves have short wavelengths that pass by a given point at a very high rate. They provide better sound quality than lower-frequency waves (such as AM radio) and ensure reliable cellular links to and from towers over short distances. However, high-frequency signals cannot effectively travel as far as low-frequency signals. For cellular networks, this limited range is advantageous, because it means the same frequencies can be reused at nearby locations. This ability to reuse frequencies is helpful, because there are a limited number of radio frequencies available to cell phone companies. (4-3) It also allows cellular network provides to accommodate a larger number of users.
The transceiver inside a cellular phone is a much more complex device than a conventional phone used over the wire line network. A cellular telephone has circuitry that creates a unique identity code that is used to locate and track the telephone and is necessary for coordinating calls to and from the telephone, and for billing such calls.
New cellular telephones have several features. These new phones have a small liquid crystal screen that can display the telephone number that is being called, the number of an incoming call, or a short text message, much like a pager displays this information. Other types of cellular telephones have a variety of functions that include a memory for frequently called numbers and a lock to deter theft. (5-4) Because mobile telephones use radio waves to send and receive calls, the device must include a power source.
Rechargeable batteries provide the usual source of power, but most cell phones can also be attached to the cigarette lighter in a vehicle or to some other external power device.

Задание 5. Read the text again. Choose the best sentence from the list below to complete each gap.
These towers vary in the area they cover and can receive nearby cellular telephone signals from 1,5 – 56 km distances.
Like other waves of energy, sound normally travels in straight lines, but sound can turn corners.
It also allows cellular network provides to accommodate a larger number of users.
Because mobile telephones use radio waves to send and receive calls, the device must include a power source.
Cellular telephones have become very popular with professionals and consumers as a way to communicate while away their regular phones.
The human ear does not hear all frequencies of sound in the same way, and a low sound is perceived as being less loud than a high sound of the same intensify.
Cellular phone networks exist in most metropolitan areas.

Задание 6. Choose the best answer on these questions according to the text.
1. What is the other name of cellular telephones?
voice telephone service,
radio transceivers,
cellular radio telephones.
Ответ: С.
2. Where are radio waves of cellular telephones transmitted to?
to cellular towers,
directly to the wired telephone system,
to rural areas.
Ответ: А.
3. What type of transmissions is more effective?
analog,
digital.
Ответ: В.
4. What is the unique identity code set aside for?
to concert side into digital form,
to locate and track the telephone,
to display the telephone number.
Ответ: В.
5. What are the functions of mobile telephones?
to receive nearby cellular telephone signals,
to send and receive calls,
for billing telephone calls.
Ответ: В.

Задание 7. Here are some dictionary definitions of the words from the text. Each word has more than one definition. Choose the definition that fits each of the words in the text best.
1. cell
a) a microscopic unit of living matter enclosing a nucleus with self-producing genes,
b) unit of an apparatus for producing electric current by chemical action, often of metal plates in acid, often part of a battery.
Ответ: В.
2. wave
a) long ridge of water, esp. on the sea, between two long hollows,
b) wave like motion by which heat, light, sound or electricity is spread or carried.
Ответ: В.
3. company
a) persons with whom one spends one’s time,
b) number of persons united for business or commerce.
Ответ: В.
4. number
a) quantity or amount,
b) one issue of a periodical, esp. for one day, week, etc.
Ответ: А.

Задание 8. Find words and expressions which mean the same as the following.
1. Demand – require.
2. Zone - area
3. Usually - generally
4. Profitable - advantageous
5. Fluid - liquid

Задание 9. Make an outline of the text in 7-10 sentences.

Cellular radio telephone is a low-powered, lightweight radio transceiver (a combination transmitter-receiver) that provides voice telephone service to mobile users. Cellular telephones have become very popular with professionals and consumers.
Cellular telephones work by transmitting radio waves to cellular towers. Cellular phone networks exist in most metropolitan areas, and cellular coverage is increasing in rural areas.
The transceiver inside a cellular phone is a much more complex device than a conventional phone used over the wire line network.
A cellular telephone has circuitry that creates a unique identity code that is used to locate and track the telephone and is necessary for coordinating calls to and from the telephone, and for billing such calls.
New phones have a small liquid crystal screen that can display the telephone number that is being called, the number of an incoming call, or a short text message, much like a pager displays this information. Other types of cellular telephones have a variety of functions that include a memory for frequently called numbers and a lock to deter theft.
Rechargeable batteries provide the usual source of power, but most cell phones can also be attached to the cigarette lighter in a vehicle or to some other external power device.
Категория: Иностранный язык | Добавил: korobok
Просмотров: 478 | Загрузок: 9
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]